Ašvaganda (Withania somnifera) je biljka koje se vekovima koristi u tradicionalnoj ajurvedskoj medicini. Poznata je po svojim adaptogenim svojstvima, što znači da može pomoći telu da se bolje nosi sa različitim stresnim situacijama I sa pravom je nazivaju prirodnim antistres agentom.

Koren je glavni deo biljke koji se koristi u terapijske svrhe a najvažniji biohemijski aktivni sastojci su vitaferin i vitanolid, jedinjenja iz grupe alkaloida.

Neki od potencijalnih benefita suplemenata ašvagande su:

Smanjenje stresa i anksioznost: Ašvaganda ima sposobnost da smanji stres i anksioznost. Pomaže u snižavaju nivoa kortizola, koji je povezan sa stresom.

Kognitivna funkcija: Neke studije sugerišu da ašvaganda može imati pozitivan uticaj na kognitivnu funkciju, uključujući pamćenje i pažnju. Takođe može imati neuroprotektivna svojstva.

Energija i vitalnost: Za Ašvagandu se tradicionalno veruje da pospešuje nivo energije i ukupnu vitalnost. To može pomoći u borbi protiv umora i poboljšati izdržljivost.

Podrška imunom sistemu: Bilja je povezana sa efektima jačanja imuniteta, pomažući telu da se odbrani od infekcija i bolesti.

Hormonalna ravnoteža: Neke studije sugerišu da ašvaganda može uticati na hormonalnu ravnotežu, posebno u odnosu na kortizol i hormone štitne žlezde. Može imati pozitivne efekte i na reproduktivno zdravlje.

Podrška spavanju: Ašvaganda se ponekad koristi u svrhu opuštanja i poboljšanje kvaliteta sna. To može pomoći pojedincima da upravljaju nesanicom ili poremećajima spavanja.

Antioksidativno dejstvo: Biljka sadrži antioksidanse koji mogu pomoći u zaštiti organizma od oksidativnog stresa i slobodnog radikalnog oštećenja.

Regulacija šećera u krvi: Postoje dokazi koji ukazuju da ašvaganda može imati pozitivan uticaj na nivo šećera u krvi, što ga čini potencijalno korisnim za osobe sa dijabetesom ili one koje su u riziku od razvoja dijabetesa.

Važno je napomenuti da, iako ašvaganda pokazuje benefite u raznim oblastima, potrebno je još istraživanja da bi se u potpunosti razumeli njegovi mehanizmi i potvrdila njegova efikasnost u određenim primenama. Pored toga, pojedinačni odgovori na suplemente mogu da variraju, a preporučljivo je da se konsultujete sa zdravstvenim stručnjakom pre nego što dodate bilo kakav novi dodatak svojoj rutini.

Magična biljka ili samo mit, na Vama je da zaključite...

Podeli sa prijateljima