Sigurno znate, i verovatno ste hiljadu puta čuli, da su za zdravlje vaših kostiju neophodni Kalcijum i Vitamin D, ali da li ste znali da je uz njih takodje potreban i Vitamin K2!?
Ne samo da je potreban za zdravlje vaših kostiju, već su skorašnje studije pokazale, da on ima značajan uticaj kako na osteoporozu (propadanje kostiju) tako i na bolesti srca, dijabet, čak i na maligna oboljenja.
Ovde ćemo se fokusirati ipak na njegovu ulogu u održanju i poboljšanju stanja našeg koštanog sistema.
Vitamin K se nalazi u dva oblika K1 i K2 . K1 se prvenstveno nalazi u zelenom , lisnatom povrću kao i u karfiolu, brokoliju. Njegova uloga je vezana za koagulaciju krvi.
Vitamin K2 se dosta teže nalazi u hrani , njega proizvode u stvari odredjene bakterije i može se pronaći u veoma malim količinama u sirevim, jajima, pečurkama , jetri i u odredjenim proizvodima koji se dobija fermentacijom soje (NATTO japanski tradicionalni specijalitet).
Odredjene studije su pokazale da unos manje od 109mcg Vitamina K2 dnevno može da dodvede do značajnog povećanja verovatnoće za „lako ili sponatano“ pucanje kostiju. Ove studije su takodje pokazale jasnu vezu izmedju niskog unošenja vitamina K2 i male gustine kostiju kod žena (!) .
Adekvatan unos Vitamina K2 bi bio za žene oko 90mcg ,a za muškarce nešto iznad 120mcg dnevno.
Studije koje su aktivne (još uvek nema konačnih rezultata , ali postojeća saznanja ukazuju na potvrdan rezultat) sugerišu da je dnevni unos Vitamina K2 kroz saplementaciju veoma koristan i vrlo poželjan.
Vitamin K2 je veoma bezbedan, medjutim pacijenti koji imaju anti-koagulantnu terpiju bi trebali da se konsultuju pre uzimanja sa svojim ordinirajućim lekarom.

Da li vam je potreban vitamin K2 za održanje zdravlja vaših kostiju ?

Kratko rečeno: DA! Ukoliko želite da odgovor bude duži, onda: DA , naravno !!!

Podeli sa prijateljima