Kada ste mladi , starost i biološki sat koji otkucava se čine : takooo dalekim i nebitnim , međutim vreme brzo leti. Upravo tada kada ste mladi je pravi period kada treba da počne da se misli o starosti i optimalnom starenju.
Moderna nauka pronalazi stotine i stotine metoda i načina kako se taj proces može značajno usporiti ili čak i preokrenuti!
Jedna studija iz 2018 sa Harvarda (https://www.hsph.harvard.edu/) kaže da ljudi koji su poštovali ovih 5 navika su imali u proseku 10 godina duži život nego što je to prosečno.
1. Hraniti se zdravo
2. Redovno vežbanje
3. Održavanje normalne telesne težine
4. Izbegavanje konzumiranje prevelike količine alkohola
5. Izbegavanje pušenja


Mi ćemo ovde dodati još 3 dobre navike koje mogu da potpomognu u vašoj odluci da starite što sporije :
1. Perite zube bar 2 puta dnevno ( loša oralna higijena može da dovede do povećanja broja bakterija u ustima , koje mogu da prouzrokuju hroničnu upalu desni ) koja dovodi do preopterećenja imunog sistema koji onda neće biti u stanju da reaguje pravovremno kada je to neophodno.
2. Budite veoma aktivni . Od toga što ćete se osećati bolje , pojačana fizička aktivnost dovodi produžavanja dužine hromozoma pa osobe koje su aktivne imaju hromozome koji su mlađi čak za 1 deceniju.
3. Lepo spavajte . San je kao prolećne čišćenje za vaš mozak . Tokom sna se vaš mozak čisti od toksina, čak i od onih koji su direktno odgovorni za Alchajmerovu bolest , ali ni preterano spavanje nije dobar izbor . Najoptimalnije je spavati između 7 i 9 sati !


U svakom slučaju , najbitnija stvar je beskompromisno ponavljati ove aktivnosti tako da postanu sastavni deo vaše dnevne rutine.

Podeli sa prijateljima