Upala je prirodni odgovor vaseg tela na bolesti i povrede. Kada dobijete upalu grla ili se posečete , vaše telo aktivira različite mehanizme koji mu služe kao odbrana od neželjenog uticaja. Međutim ako je stanje “odbrane” previše često , praktično svakodnevno , ako se telo nalazi konstantno na borbenom položaju , tada postoji ozbiljan rizik da se razviju neke druge bolesti.

Nedostatak sna je stanje koje ume da poveća određene indikatore u krvi kao što su citokini, CRP, interleukini... Iako ovi znaci nisu isključivo povezani sa nedostatkom sna (mogu se javiti i kod pušača, dijabetičara, gojaznih osoba..), definitivno je potvrdjeno da se u njemu detektuju kao povišene vrednosti , a kao takve mogu da prouzrokuju: *kardiovaskularne probleme, *šećernu bolest, *bolesti bubrega

Kako nedostatak sna dovodi do ovako ozbiljnih problema ?
Jedna teorija smatra da se tokom sna naši krvni sudovi opuštaju pa se i krvni pritisak smanjuje i daje mogućnost čitavom sistemu da se “odmori” . Ako nema sna onda nema ni opuštanja istog pa je krvni pritisak konstantno blago povišen…
Druga teorija kaže da tokom sna, naš mozak se oslobađa svih toksičnih produkata koji se nagomilavaju tokom dnevnih aktivnosti , a ponajviše beta-amiloidnih proteina. U najdubljim fazama sna cerebro-spinalna tečnost “ispira” sve ove toksične strukture i omogućava da sledeći dan budemo sveži i spremni za izazove svakodnevice. Samo jedna neprospavana noć može višestruko da poveća nivo beta-amiloida u mozgu.
Jedna noć i nije ogroman problem, da se relativno lako kompenzovati spavanjem sledeće noći , medjutim kontinuirano loše spavanje može da bude uzrok početka čak i Alchajmerove bolesti…!

Dovoljno razloga za …

Laku noć !

Podeli sa prijateljima