Prejedanje tokom novogodišnjih ili drugih praznika je uobičajena pojava za mnoge ljude. Sezona praznika često uključuje svečana okupljanja, ukusna jela i primamljive poslastice. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da kontrolišete prejedanje tokom praznika:

Pažljivo jedite!: Obratite pažnju na ono što jedete i uživajte u svakom zalogaju. Sporo jedenje obroka može vam pomoći da prepoznate kada ste zadovoljni, sprečavajući prekomernu konzumaciju.

Kontrola porcija: Vodite računa o veličini porcija. Koristite manje tanjire i u početku poslužite manje porcije. Uvek se možete vratiti po nekoliko zalogaja ako ste još uvek gladni.

Ostanite hidrirani: Pijte vodu tokom dana, posebno pre obroka. Ponekad naša tela mogu zameniti žeđ za glad. Održavanje hidratacije može pomoći u kontroli apetita.

Uravnoteženi obroci: Ciljajte na balans proteina, ugljenih hidrata i zdravih masti u vašim obrocima. Ovo vam može pomoći da ostanete zadovoljni i sprečite potrebu za prejedanjem.

Planirajte unapred: Ako znate da ćete ići na praznična okupljanja sa puno hrane, planirajte svoje obroke u skladu sa tim. Uzmite laganu, hranljivu užinu pre događaja da biste obuzdali apetit.

Uključite vlakna: Hrana bogata vlaknima, kao što su voće, povrće i žitarice od celog zrna, može vam pomoći da se osećate sito duže vreme, smanjujući verovatnoću prejedanja.

Fizička aktivnost: Uključite fizičku aktivnost u svoju prazničnu rutinu. Ovo može biti jednostavno kao odlazak u šetnju nakon obroka. Vežbanje vam može pomoći da regulišete apetit i sagorete neke od tih dodatnih kalorija.

Slušajte svoje telo: Obratite pažnju na znake gladi i sitosti. Prestanite da jedete kada se osećate zadovoljno, čak i ako još uvek ima hrane na vašem tanjiru.

Ograničite alkohol: Alkohol može smanjiti inhibicije i dovesti do prejedanja. Ako odlučite da pijete, radite to umereno i vodite računa o dodatnim kalorijama.

Umereno uživajte u poslasticama: u redu je uživati u prazničnim poslasticama, ali pokušajte da to radite umereno. Uživajte u svojoj omiljenoj hrani, ali vodite računa o veličini porcija.

Složićemo se svi, praznici jesu vreme za proslavu i uživanje u hrani sa porodicom i prijateljima i u redu je da se malo prepustite, ali pažljivost i donošenje svesnih izbora mogu vam pomoći da izbegnete prekomerno prejedanje. Ako se povremeno prejedate, nemojte biti previše strogi prema sebi, jednostavno se ponovo fokusirajte na svoje zdrave navike u danima koji slede.

Na kraju možemo samo reći, PRIJATNO I ŽIVELI!

Podeli sa prijateljima