Psorijaza (Psoriasis vulgaris) je autoimuno oboljenje koje izaziva uplane procese na koži. Simptomi psorijaze uključuju površinu kože različite veličine kao i različite pozicije , mogu biti manje, veće... na kolenima, laktovima, temenu glave, noktima, gležnjevima (najčešće!), mada nije retkost da zahvati i velike površine tela.
Nažalost psorijaza je hronično oboljenje, što znači da traje veoma dugo (bolje rečeno – ne prestaje), pogoršava se veoma često, u talasima (kada je neki spoljni ili unutrašnji faktor isprovocira) i nažalost ne postoji (još uvek) lek koji može da je izleči.
Veoma često psorijaza biva praćena sa još jednim autoimunološkim stanjem – artritisom, pa se može reći da čak svaka treća osoba koja pati od psorijaze u isto vreme pati i od bolova u zglobovima. Rano otkrivanje ove kombinacije može da pomogne u smanjenju oštećenja zglobova.
Psorijaza ima poraznu statistiku – gotovo 100.000.000 ljudi na planeti ima neku formu psorijaze, grubo svaki 100-ti čovek pati od nje.
Kako psorijaza izgleda ? To su uglvanom delovi uplajenje kože, različitih nijansi roze boje sa naslagama deskvamirane kože, izdignuti u pločama i odvojeni jasno od zdravog tkiva , veoma često bolni na dodir, još češće provociraraju svrab, ukoliko se češu mogu da prokrvare...!
Neobično je to da se psorijatični napadi javljaju sporadično i mogu biti isprovocirani raznim spoljnim ili unutrašnjim faktorima , kao što su
• Emotivni stres
• Povreda kože – posekotine, poderotine...
• Neki lekovi – litijum , beta blokatori..
• Promene temperature tela vezane za promenu spoljne temperature – promene godišnjih doba...
Veoma bitno pritanje... Da li je psorijaza zarazna, odnosno da li se može prenositi kontaktom? NE!!!
Psorijaza se ne može dobiti ukoliko dodjete u kontakt sa delovima tela osobe koja boluje od psorijaze.
Iako smo na početku rekli da je ova bolest još uvek neizlečiva, ipak postoje tretmani koji pogoduju držanju bolesti pod kontrolom, to su uglavnom kreme na bazi kortikosteroida, hidratantne kreme protiv suve kože, kreme sa vitaminom D, kreme i losioni sa vitaminom A kao i sa pro-vitaminima vitamina A, lekovi koji usporavju deljenje ćelija kože, izlaganje sunčevim zracima....
Osobe koje imaju psorijazu veoma često pate i od drugih zdrvastvenih problema – dijabetes, gojaznost, visok holesterol, srčani udar, šlog...
Kao i uvek , ranije otkrivanje i dijagnostificiranje bolesti daje više šansi za njeno držanje pod kontrolom.

Podeli sa prijateljima