Osnovni preparati u svakoj putnoj apoteci su:

Preparati protiv mučnine u putu


Bolest vožnje pogadja i decu i odrasle i da bi se pripremili za putovanje, odrase osobe uzimaju tabletu pola sata pre puta, a deci se u zavisnosti od starosti daju polovina ili četvrtina tablete ili ukusne lizalice protiv mučnine u putu. Kod putovanja dužih od 6 sati preporučuje se još jedna doza preparata nakon 5 sati putovanja. Višečasovna putovanja su stresna za naš organizam pa se preporučuje unošenje magnezijuma za opuštanje mišića.

Preparati protiv bolova i povišene telesne temperature

Bolovi i povišena temperatura se , naročito kod dece, najčešće javljaju naglo i u najnezgodnijem trenutku. Zato za decu pakujemo sirupe ili supozitorije a za odrasle tablete ili šumeće tablete koje će brzo rešiti ove probleme. Često se temperaturi pridruži i zapušen nos i bolovi u grlu. Zato u putnu apoteku dodajemo i kapi za nos i pastile za grlo.

Preparati protiv stomačnih problema

Osnovni preparat je probiotik koga i deca i odrasli mogu preventivno uzimati tokom celog puta. Kod putničke dijareje osim probiotika, koriste se i aktivni ugalj i preparati sa elektrolitima za rehidrataciju. Drugi stomačni problem koji se često javlja je zatvor i njega se oslobađamo pomoću preparata sa laksativnim dejstvom ( tablete, praškovi ili supozitorije).

Prva pomoć

Sitne povrede i ogrebotine su sastavni deo našeg života i na putovanjima i da bi se što brže oporavili pakujemo: sredstvo za dezinfekciju rane, hanzaplaste, antibiotsku mast ili sprej.

Preparati protiv alergija

Alergije ozbiljno umanjuju kvalitet našeg života i da bi uživali u odmoru bez alergija pakujemo sirupe za decu i tablete za odrasle. Kožne alergije manjeg obima možemo tretirati biljnim gelovima ili u ozbiljnijem slučaju antihistaminskim kremama i gelovima. Ujedi insekata često izazivaju burne alergijske reakcije pa je poželjno spakovati repelente – preparate koji odbijaju insekte pogodne i za decu i za odrasle.

Preparati za sunčanje i posle sunčana

Preparate za zaštitu od sunca biramo shodno starosti i tipu kože. Uvek je bolje uzeti preparat sa većim zaštitnim faktorom i UVA i UVB zaštitom. Nakon sunčanja kožu regenerišemo sa hidrantnim gelom ili mlekom a opekotine od sunca tretramo sa melemima protiv opekotina.

Hronična terapija

Za kraj ono što nikako ne smete zaboraviti! Na svako putovanje obavezno ponesite svakodnevne propisane lekove!

AU Zero Pharm želi Vam srećan put i lep odmor!





Podeli sa prijateljima