Da li je čaša soka od pomorandže ili tableta Vitamina C rešenje za uobičajene prehlade? Upumpavanje Vitamin-a C u naše organizme je postala praksa koju je posejao Linus Pauling sredinom 70-ih godina . Taj dvostruki dobitnik Nobelove nagrade je promovisao mega doze Vitamina C (količina jednaka onoj koja se nalazi u 24 pomorandže) kao put za prevenciju prehlada ali i nekih hroničnih bolesti.
Vitamin C kao hidrosloubilni ( rastvorljiv u vodi) vitamin ima tu dobru osobinu da sav višak koji se dnevno unese može relativno, lako da se eliminiše iz tela (urinom preko bubrega), pa mu je bezbednost upravo relativno visoka. Čak i pre pronalaska Vitamina C, osnovano se sumnjalo da neka susptanca iz agruma (limun, pomorandža, grejpfrut..) pokazuje takvu sposobnost da prevenira ,ali i leči skorbut (bolest koja je harala među moreplovcima od 1500-1900 godine , smatra se da je odnela oko 2.000.000 života u tom periodu. Mimo toga , kasnije se utvrdilo da ta supstanca ima značajan uticaj na razvoj kolagena u organizmu , oslobadjanje od slobodnih radikala , kao i da je neophodna za aktivaciju odredjenih hormona i neuro transmitera.
Preporučene dnevne potrebe za Vitaminom C se kreću u granicama od 100mg do 200 mg u zavisnosti od pola , starosti , životnih navika... interesantan podatak je da je gornja granica tolerancije za Vitamin C oko 2000mg , sve preko toga može da izazove stomačne probleme različitog tipa.
Studije su pokazale da naša tanka creva praktično nisu u stanju da adsorbuju dnevno više od 1000mg Vitamina C. Procenat adsorbcije pada ispod 50% iznad 1000mg. Količine iznad 3000mg se mogu smatrati čak i toksičnim!!!
Zanimljivosti :
1. Vitamin C potpomaže iskoristljivost ne-hem gvožđa (neaktivno gvožđe koje se nalazi u biljkama), tako da jedna čaša soka od pomorandže ili limunada mogu da budu veoma korisne uz spanać.
2. Ovaj vitamin je veoma osteljiv na temepraturne promene ( zagrevanje!) ali i na svetlost. Pa se u svakom slučaju savetuje konzumiranje svežih , zrelih plodova voća i povrća kada je nivo Vitamina C i najviši . Kuvanje, pečenje , prženje će veoma da smanji koncentraciju istog u pripremljenom obroku.
3. Mnoge kreme i serumi sadrže Vitamin C sa ciljem da podstaknu povećanje sinteze kolagena u koži koji bi trebalo da zategne kožu i vrati mladalački izgled , međutim istraživanja su pokazala da to i nije baš tako , jer pod uticajem UV zraka dnevne svetlosti, uglavnom se sav taj Vitamin C razgradi pre nego što ispolji svoj željeni efekat.

Na kraju , možemo da kažemo DA!, Vitamin C je potreban, i to svakodnevno, ali NE!, ne treba preterivati u dozama.

Podeli sa prijateljima